Ortopedija vilica je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, kao i odnosa između vilica, tokom rasta i razvoja pa i kasnije. Neke ortodontske nepravilnosti su nasledne, a neke se stiču. Najčešće ortodontske nepravilnosti su: obrnut zagrižaj, progenija (isturene donja vilica), razne teskobe, otvoreni i ukršteni zagrižaj.

Ortodontske aparati mogu biti mobilni i fiksni. Zavisno od denticije, mlečne ili stalne, starosti pacijenta kao i problema koji treba rešavati zavisi i koji će se ortodontski aparat primeniti u terapiji. Nekada je potrebna i kombinovana terapija.

Mobilna proteza preporučuje se pacijantima sa mlečnom ili kombinovanom denticijom. Mobilna proteza sastoji se iz akrilatnog dela i metalne žice u obliku luka ili kukice. Nose se noću i nekoliko sati u toku dana, a korisnici su uglavnom deca.

Fiksne proteze sastoje se od bravica i luka koji povezuje sve bravice. Bravice mogu biti metalne i keramičke. Keramičke su najpribližnije boji zuba. Fiksni ortodontski aparati se ne mogu skidati do kraja terapije.

Nakon završene ortodonstke terapije neophodno je izraditi retencionu foliju (splint) koja za cilj ima da spreči vraćanje zuba u položaj pre postavljanja fiksne proteze. Retencione folije postavljaju se preko svih površina zuba.


Folije za bruksizam

Ukoliko imate problem kao što je škripanje zubima, stomataološka ordinacija Dentix Vam preporučuje da u toku noći nosite folije koje mogu biti izrađene u različitim debljinama.

Škrgutanje zubima najčešće se dešava prilikom spavanja ili tokom žvakanja. Tom prilikom između zuba gornje i donje vilice dolazi do povećanog trenja i razvoja sila koje štetno utiču kako na gleđ i dalju abraziju zuba, tako i na potporna tkiva zuba.