Deca su za nas posebni pacijenti, čije poverenje treba zaslužiti. Ipak, jednom stvoreno poverenje između Vašeg deteta i stomatologa osnovni preduslov je kvalitetne terapije odgovorne za zdravlje Vašeg deteta za ceo život.

Preventivna stomatologija za cilj ima da spreči nastanak oboljenja,a pre svega podizanje svesti pacijenta o značaju pravilnog i redovnog održavanja higijene usne duplje. Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni, pa usvajanju ovih navika treba posvetiti posebnu pažnju još od najranijeg detinjstva.

Karijes mlečnih zuba može biti uzrokovan uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem. Nastaje kada sok, veštačko, obično ili majčino mleko ili bilo koja druga tečnost koja sadrži ugljene hidrate ostane na zubima duže vreme.

Preventivna stomatologija obuhvata:

  • Zalivanje fisura
  • Lokalna aplikacija fluora
  • Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura predstavlja apsolutno bezbolnu intervenciju koja za cilj ima da spreči nastanak karijesa na griznim površinama stalnih kutnjaka (odmah nakon nicanja) i ne može se sprovoditi na zubima koji su već zahvaćeni karijesom.

Najčešće se zalivaju kutnjaci, a nekada i pretkutnjaci. Zalivanjem fisura rizik od pojave karijesa smanjuje se za polovinu.

Sam postupak je apsolutno bezbolan, a što je najbitnije ne zahteva uklanjanje tvrdih zubnih tkiva. Najpre se zubi temeljno očiste kako bi se uklonile naslage i ostaci hrane. Fisure mogu trajati i duže od pet godina, ali bi trebalo redovno dolaziti na stomatološki pregled, kako bi se pratilo njihovo stanje.