Danas je protetika mnogo više od izrade nadoknada sa kojima se pacijent služi bez problema. Moderne protetske nadoknade imaju za cilj i vrhunsku stetiku, koja podrazumeva potpuno prirodan izgled zuba. Nakon detaljnog stomatološkog pregleda i uvida u stanje vaših zuba donosi se odluka o tome koji bi način protetskog zbrinjavanja bio najbolji u Vašem slučaju.

 

Metalokeramičke krunice i mostovi

Krunice rekonstruišu kompletan zub i funkcionalno i estetski, ojačavaju ga i oblikom i bojom se uklapaju u zubni niz. Primenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitalizovanih ili zuba sa velikim ispunima ili nepravilnostima.

Metalokeramičke krunice kao osnovu imaju metal preko koga se nanosi keramika u odgovarajućoj boji. Ispunjavaju sve funkcionalne zahteve i većinu estetskih. Međutim, ako se radi o prednjim zubima, najbolji izbor jesu bezmetalne krune.

Mostovi su jedno od rešenja kada nedostaje jedan ili veći broj zuba. Nosači su susedni zubi koji se moraju prethodno pripremiti, tj. izbrusiti za krunice.

 

Totalne i parcijalne proteze

Proteze predstavljaju rešenje za pacijente koji su izgubili sve ili veliki broj zuba. Proteze su mobilne nadpknade i skidaju se u cilju boljeg održavanja higijene.

Prteze u stomatologiji su do pre par godina bile terapija izbora za bezube,krezube pacijente, kod kojih nije bilo moguće fiksnim protetskim radom nadomestiti taj nedostatak. Međutim, pojavom implanata proteze su postale privremeno rešenje, ali i dalje imaju primat u trajnom saniranju bezubosti, odnosno krezubosti.